28 september 2021
Beste Stekenaar,

Waar of niet: jij sorteert je afval en betaalt voor elke gram die de grijze bak ingaat, maar de grote vervuilers blijven buiten schot. Of als jij een bouwaanvraag indient moeten elke punt en komma kloppen, maar voor de grote bouwpromotoren zijn de regels minder van toepassing. Jij werkt je te pletter en betaalt je belastingen, maar doen anderen dat ook? En eet je niet te veel vlees? Rij je niet te veel met de auto? En stem je wel op de juiste figuren? “De politiek kan de pot op!” denk je wel eens, en wie kan het je kwalijk nemen? Maar… lossen we de problemen op met straffe uitspraken of door ons terug te trekken in ons eigen kamp? Komen we op die manier verder dan verwijten over en weer?

Zo lijkt het alsof we uit elkaar drijven. Gelukkig, het lijkt enkel zo. In realiteit staan wij, zeker in Stekene, nog heel dicht bij elkaar. We worstelen vaak met dezelfde dingen (na een werkdag nog energie hebben om iets anders te doen, aan werk geraken, betaalbaar wonen), ook in mekaars wensen kunnen we mekaar tegenkomen (ontspannen, flexibel werken, veilig verplaatsen), en ja, we ergeren ons ook vaak aan hetzelfde (zwerfvuil, criminaliteit, politiek geleuter, slechte fietspaden).

Zo verschillend zijn wij niet.En toch lijkt het alsof ik, als lid en voorzitter van de ploeg van Groen Stekene, jullie wel eens viseer. Want “voor de Groenen is het nooit goed”. Wel, daarom schrijf ik deze brief, om dat met nogal wat passie te weerleggen. Jij bent niet het probleem, het is het systeem dat rammelt. Een voorbeeld van dat defecte systeem? In Stekene wordt er te veel gebouwd. Sterker nog: willekeur lijkt hier de norm te zijn, en dat om bouwpromotoren ter wille te zijn. Ben jij daar de schuld van? Nee. Ook wanneer jij “scheef” gebouwd hebt, een weekendhuis bewoont, of appartementen neerpoot.

Het systeem klopt niet. Wat dan precies? Dat er akkoordjes worden gesloten voor de vergunning. Dat dezelfde bouwfirma’s hier prestigeprojecten neerpoten terwijl betaalbaar wonen een probleem aan het worden is, zeker voor alleenstaanden. Er zijn geen duidelijke spelregels, en ze zijn niet op iedereen van toepassing. Dat deugt niet. In plaats van mensen te viseren, moeten we hier de politiek en de spelregels op de korrel nemen. Wanneer oh wanneer komt er een plan voor Stekene? Straks zijn alle woonreserves uitgedeeld, wat gaat de politiek dan nog kunnen doen voor alleenstaanden of starters? Niks.

Ook voor wie een steentje aan het milieu wil bijdragen, werkt het systeem tegen. Heb je zonnepanelen gelegd? Ben je de klos. Heb je een warmtepomp? Ben je de klos. Premies voor energiezuinig renoveren? Nauwelijks. Er wordt dan ook veel minder gerenoveerd tegenwoordig. Hou je van groene tuinen? In Stekene geen doelstelling, enkel in een aantal wijken is dit verplicht en er is geen handhaving. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen, maar de oplossing ligt vooral bij een gedurfd beleid dat moedige keuzes maakt. Het moet op veel grotere schaal gebeuren. Maar men wijst naar jou, en zo blijven de grote spelers buiten schot.

Een ander voorbeeld van waar men schiet op het individu, maar eigenlijk naar het systeem moet kijken, vind je bij de auto. Autobestuurders zijn zowat de meest schaamteloze wezens op de planeet, als je sommigen bezig hoort. Maar ook dat klopt uiteraard niet. In Stekene is er simpelweg geen masterplan voor mobiliteit. Neem nu de Brugstraat: zowel voor autobestuurders als voor fietsers geen veilige plek. We zijn allemaal speelballen van een systeem dat hopeloos achterloopt. De dorpskern van Stekene is blijven steken in de jaren 80. Meer fietspaden, betere verbindingen met het openbaar vervoer, op een andere manier ga je mensen niet overtuigen om de auto te laten staan, al vraag je een fortuin om hem nog te gebruiken. Opnieuw verarm je hier de mensen mee.

Elkaar bekampen, beschimpen of benijden, lost niets op. Samenwerken wel. Samen een halt toeroepen aan zelfbediening, aan de zege van het eigenbelang. In gesprek gaan en inzien dat wij, als Stekenaars, vaak hetzelfde voor ogen hebben. Ons richten op de verandering van het systeem. Want dan is alles nog mogelijk.

Daar sta ik voor: samenwerken om het systeem aan te pakken. Om ervoor te zorgen dat we een modern, veilig en welvarend dorp uitbouwen waarin iedereen mee kan. Geloof mij. Het beste komt nog.

Hartelijk,

Luc De Cleir
Kersvers gemeenteraadslid Groen Stekene

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *